Oranje Vereniging Best organiseert ook dit jaar een fantastische dag. Hopelijk zijn de weergoden iedereen goed gezind. Het programma is samengesteld met traditionele elementen zoals de vrijmarkt, het fietsversieren en het defilé. Daarnaast wordt op het Dorpsplein, in samenwerking met lokale horeca, een gezellig terras ingericht met een muziekprogramma voor jong en oud en diverse activiteiten waaronder gratis voorstellingen van Jeth Jeugdtheater.

Vrijmarkt
De vrijmarkt in de Hoofdstraat begint in alle vroege met de opbouw. Iedereen kan daar zijn of haar prachtige spulletjes aanbieden, een plekje mag zelf worden uitgezocht.

De Vrijmarkt vindt plaats in de Hoofdstraat, deze wordt hiervoor afgesloten. Vanaf 07.00 uur kan er met de opbouw worden begonnen. De Vrijmarkt begint om 09.00 uur en zal tot 15.00 uur duren. Na afloop kunnen niet verkochte spullen worden ingeleverd bij het centrale inleverpunt van Het Goed bij de kiosk zodat deze alsnog een tweede leven krijgen. De Karrewiets zal rond 10.30 uur door de Hoofdstraat gaan voor muzikaal live entertainment!

Koninklijke onderscheidingen en defilé
Op Koningsdag worden jaarlijks alle gedecoreerden uit Best door het College van B&W uitgenodigd voor een feestelijke bijeenkomst. Deze gelegenheid is een vast ontmoetingsmoment voor de gedecoreerden. Daarnaast biedt het hen de mogelijkheid kennis te maken met inwoners uit Best die in voorgaande jaren koninklijk zijn onderscheiden. Vanwege het grote aantal genodigden zal ook dit jaar de bijeenkomst in de Prinsenhof plaatsvinden, deze is alleen toegankelijk voor genodigden.

De gedecoreerden verzamelen zich om 09.30 uur en de bijeenkomst eindigt om 11.45 uur.

Om 12.15 uur wordt het defilé́ door de (nieuw) gedecoreerden op het bordes naast de burgerzaal afgenomen met gelegenheid voor het maken van persfoto’s.

Fietsversieren
Kinderen kunnen vanaf 11.00 uur op het Dorpsplein hun fiets versieren. Materialen hiervoor worden beschikbaar gesteld door Oranje Vereniging Best. Om 11.40 uur rijden de kinderen met hun versierde fietsen, voorafgegaan door harmonie St. Cecilia, naar de Prinsenhof om de gedecoreerden, het college en hun gasten op te halen.

Om 12.00 uur vertrekt de stoet te voet vanaf de Prinsenhof door de Hoofdstraat, waar het dan nog vrijmarkt is, naar het Dorpsplein. De harmonie loopt voorop gevolgd door college en gedecoreerden. Daarachter komen de kinderen met hun versierde fietsen. Bij de kiosk slaat de stoet rechtsaf het Dorpsplein op en nemen het College van B&W, de gedecoreerden en de harmonie plaats op het bordes.

Als om 12.15 uur de kinderen met hun versierde fietsen aankomen op het Dorpsplein zal de burgemeester, samen met de gedecoreerden en Jeth, de kinderen ontvangen tijdens het defilé. Hierna volgt de prijsuitreiking voor de mooist versierde fietsen. Tot slot worden de kinderen door PLUS supermarkten getrakteerd op de traditionele krentenbol en mandarijn.

Oranjespelen
Kinderen kunnen vanaf 12.45 uur onder begeleiding van scouting Oud Best diverse traditionele spelletjes spelen. Ook zijn er andere activiteiten zoals knutselen en schminken, en is de vrijwillige Brandweer Best aanwezig om verschillende wagens en hun materieel te demonstreren.

Na het succes van afgelopen jaar zijn er ook dit jaar weer gratis voorstellingen van Jeth Jeugdtheater in de Burgerzaal van het gemeentehuis. Janna de Lathouder speelt hier tweemaal de voorstelling ’Klein Duimpje’.
Als zijn grote broer Dikke Teen wéér zijn toetje afpakt, is de maat vol: Klein Duimpje gaat de wereld in. ‘Dat kan niet!’ zeggen z’n ouders, ‘daar ben jij veel te klein voor! En te slap! En vast ook te dom!’ Maar Klein Duimpje weet het zeker. Over ontdekken en per ongeluk (op)groeien. De voorstellingen starten om 13.00 uur en 15.00 uur, de duur is ongeveer 25 minuten. Jeth is hierbij ook aanwezig en vindt het leuk om met jou op de foto te gaan.

Daarnaast is er een exclusieve voorverkoop voor de voorstellingen in het Joe Mann theater tijdens de zomervakantie, deze kunnen op Koningsdag met korting worden gekocht.

Dorpsplein
DJ Aart van de Wouw is de gastheer en presentator op de kiosk en draait tot de klok van 17.00 uur de leukste liedjes. Speciaal voor de kinderen komt dit jaar de JaJaJoepie Kidsparty naar Best, vanwege het enorme succes vorig jaar, zij starten om 13.45 uur. Rond 16.00 uur zal Jan Witlox de stemming nog verder verhogen met een live optreden.

Van 17.00 tot 23.00 uur neemt De Buffel het stokje op het Oranjeplein over, met onder andere een knallend optreden van de zeskoppige coverband Driven.

Kortom; volop vermaak, eten en drinken onder een (hopelijk) heerlijk oranjezonnetje.
Reden genoeg om Koningsdag 2024 in het centrum van Best te vieren!

Voor meer informatie kijk op de website van de Oranje Vereniging Best of kijk op de bekende socials.