De Dag van de Bouw is de dag waarop bouwlocaties door heel Nederland hun bouwhekken openstellen om mensen kennis te laten maken met de positieve aspecten en de maatschappelijke betekenis van de bouw en infra. De Dag van de Bouw wordt op zaterdag 8 juni van 10.00 tot 14.00 uur voor de 17e keer georganiseerd.

Initiatief en organisatie
Bouwend Nederland, dé branchevereniging voor bouw- en infrabedrijven, is initiatiefnemer en organisator van de Dag van de Bouw. De dag is onderdeel van de imago-campagne ‘De bouw maakt het’, waarmee Bouwend Nederland laat zien hoe belangrijk de bouw en infra is voor Nederland.

Meer informatie is te vinden op de website van de Dag van de Bouw.

Over de ver-/nieuwbouw van basisschool De Zevensprong
Basisschool De Zevensprong werd in de jaren zeventig gebouwd in het Speelheidepark, in de toen nieuwe woonwijk Speelheide. Kenmerkend is dat het gebouw klaslokalen heeft met een gemiddelde vrije hoogte van 3,5 meter, een schuurdak en aan twee zijden daglichtinval.

Qua energieverbruik verkeerde het gebouw in slechte staat en was er sprake van veel achterstallig onderhoud. Het potentieel van de klaslokalen was moeilijk te zien door verschillende aanpassingen en een nieuw geïnstalleerd ventilatiesysteem, waarbij geen rekening werd gehouden met de schuurdaken en de dakramen. Uitgangspunt bij de (ver)bouw is het zoveel mogelijk behouden van de bestaande klaslokalen. Het bestaande gebouw en de grote volwassen bomen rondom de school maken deel uit van de identiteit van de buurt.

De twee later bijgebouwde klaslokalen zonder schuurdak en de speelkamer zijn gesloopt. Ze worden vervangen door een nieuw, optimaal bouwvolume van twee verdiepingen, parallel aan het voetbalveld. De draagconstructie van houten prefab spanten en massieve CLT-vloeren is in een relatief korte bouwtijd te realiseren en maakt flexibel gebruik in de toekomst mogelijk.

Voor de bovenbouw gaat het balkon als sportveldtribune fungeren, maar vooral als moestuin en plek voor buitenonderwijs. De middenklassen gaan beschikken over de overdekte buitenruimte onder het balkon, waar zich ook de entreehal en de keuken gaan bevinden, en die iets hoger ligt dan het sportveld en als zitgedeelte gaat fungeren. De balkons zijn speel-leerplek en luifel in één. De potten en bakken van de moestuin en de klimplanten langs de spandraden langs de gevel zullen voor verkoeling, biodiversiteit en klimaatadaptatie zorgen; en geven de school een groene uitstraling en maken deze natuur inclusief.