Zonnepanelen zijn aan de orde van de dag, iedereen heeft het erover want we willen allemaal iets doen aan het klimaat of aan onze portemonnee! Wil je zonnepanelen op je dak installeren, maar weet je niet hoeveel je er nodig hebt? Hangt af van verschillende factoren,
Hierbij een kleine introductie… en leggen we je tevens uit hoe je het aantal zonnepanelen voor jouw situatie kan berekenen en waar je op moet letten.
Om te beginnen moet je je huidige stroomverbruik in kaart brengen. Dit hangt af van het aantal personen in je huishouden, de grootte van je huis, de hoeveelheid en het energieverbruik van je apparaten, en hoe vaak je ze gebruikt. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 2800 kWh aan stroom per jaar, maar jouw situatie kan hiervan afwijken. Je kunt het exacte verbruik vinden in de jaarafrekening van je energiemaatschappij. Als je bijvoorbeeld een elektrische auto hebt, is je verbruik waarschijnlijk hoger.
De opbrengst van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp). Over het algemeen geldt: hoe meer een paneel oplevert, hoe minder je er nodig hebt. Maar let ook op de grootte van het zonnepaneel. Een groot paneel kan een hoger vermogen hebben, maar er passen mogelijk minder grote panelen op je dak. Soms zijn kleinere panelen met een lager vermogen een betere keuze. Daarnaast beïnvloeden de efficiëntie, het materiaal, het type zonnecel en omgevingsfactoren zoals schaduw en lichtinval de prestaties van een zonnepaneel en dus ook de opbrengst.
Om het aantal benodigde zonnepanelen te berekenen, kun je de volgende formule gebruiken: vermenigvuldig je jaarlijkse stroomverbruik met 1,1 en deel dit door het vermogen van één zonnepaneel in Wp. Als we uitgaan van het verbruik van een gemiddeld huishouden (2800 x 1,1) / 375 = 8,2. Omdat de opbrengst van zonnepanelen afneemt na verloop van tijd, is het verstandig om naar boven af te ronden. In dit geval zou je dus 9 zonnepanelen kiezen.
Let op dat de bovenstaande formule geen rekening houdt met de ligging en hellingshoek van je zonnepanelen. De ideale plaatsing is naar het zuiden gericht onder een hoek van 35 graden, voor maximale zonlichtopbrengst. Als je panelen niet ideaal geplaatst zijn, zal de opbrengst lager zijn en heb je mogelijk meer panelen nodig voor hetzelfde resultaat. Vraag hierover meer informatie aan de leverancier en installateur van de zonnepanelen.
Houd ook rekening met toekomstige veranderingen in je stroomverbruik. We zullen steeds meer elektriciteit gebruiken en minder gas, bijvoorbeeld door elektrisch koken, (deels) elektrisch verwarmen en het bezit van een elektrische auto. Overweeg daarom om nu al extra panelen te installeren. Op een later moment zonnepanelen bijplaatsen is mogelijk, maar je betaalt de kosten voor de installatie dan opnieuw, wat iets minder aantrekkelijk is voor de portemonnee.
Hoeveel zonnepanelen in de schaduw? Het is niet altijd een goed idee om zonnepanelen te plaatsen in de schaduw van bijvoorbeeld een schoorsteen. Dit zorgt over het algemeen namelijk voor een lagere opbrengst van het gehele systeem. Zonnepanelen zijn namelijk in een serie geschakeld. Als één zonnepaneel door de schaduw minder stroom levert, geldt dat ook voor andere zonnepanelen in dezelfde serie. De oplossing kan dan zijn om juist minder zonnepanelen te plaatsen, om ervoor te zorgen dat één of twee panelen in de schaduw niet de opbrengst van het geheel in de weg zitten. Er zijn echter ook andere opties, zoals het kiezen voor een omvormer met meerdere ‘strings’. Met een string wordt een serie zonnepanelen aangesloten. Gebruik je er meerdere, dan heeft de serie mét schaduw geen gevolgen voor de serie zonder schaduw. Ook is het mogelijk om voor micro-omvormers of power optimizers te gaan, die aan slechts 1 zonnepaneel gekoppeld zijn, en dan wordt de opbrengst per paneel gerekend.