Trek jij het ook niet op warme dagen ?

… Gelukkig hoeven maar een paar kleine ingrepen en goede gewoontes ervoor te zorgen dat jouw woning altijd lekker fris is, zelfs op de warmste dagen. En het beste is nog: het is ook nog eens duurzaam en energievriendelijk!

Hier zijn vijf tips:
1. Houd ramen en deuren overdag dicht. Als er een warme dag aankomt, doe je er goed aan om je ramen en deuren overdag gesloten te houden, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Zo voorkom je dat hete lucht je huis binnenkomt en de temperatuur binnen doet stijgen.

2. Laat de zon niet binnen
Op zonnige dagen is het verstandig om te voorkomen dat de zon direct op je ramen schijnt. Strategisch geplaatste bomen of struiken, een overhangend dak of een luifel, en zelfs schuifpanelen of screens, kunnen voorkomen dat je huis verandert in een broeikas. Binnenzonwering, zoals gordijnen en lamellen, hebben helaas minder effect.

3. Gebruik screens
Als je screens hebt, maak daar dan optimaal gebruik van door ze de hele dag naar beneden te laten, vooral op zonnige dagen. Als je rolluiken hebt, kun je die ook overdag geheel gesloten houden. Met screens behoud je bovendien het zicht naar buiten.

4. Domotica
Toch geen zin om de screens telkens handmatig te bedienen? Geen probleem! ‘Slimme screens’ kunnen automatisch aangestuurd worden op basis van jouw meest favoriete voorkeuren. Zo hoef je niets meer zelf te doen. Er zijn zelfs applicaties die dit zelfs mogelijk maken te integreren bij een renovatie van je huis of na-installatie van de eerder bestelde screens (.. Jammergenoeg hebben niet alle merken deze mogelijkheid).

5. Haal koele nachtlucht naar binnen
Zodra het ’s avonds buiten koeler wordt dan binnen, kun je het beste ramen en deuren openzetten om zoveel mogelijk koele nachtlucht binnen te laten. Dit zorgt voor opgeslagen koelte in de bouwmaterialen van je woning, wat op warmere dagen weer vrijkomt en voor verkoeling zorgt. Heb je geen veilig gevoel bij een open raam ’s nachts? Of wil je geen insecten binnen laten? Dan kun je inbraakveilige raamroosters met geïntegreerd muggengaas overwegen. Dit is interessant voor wie toch al overweegt om de ramen te vervangen.

En wat dan met airconditioning?
Deze vijf tips zullen je zeker al helpen tijdens een hittegolf, maar zonder airco zal je het binnenshuis nooit kunnen afkoelen tot 20°C. De vraag is ook of dat eigenlijk wel gezond en aangenaam is? Een airco kan zeker nuttig zijn tijdens piekmomenten in hoogzomer, maar als je jouw woning met deze duurzame en energiezuinige ingrepen koelt, zorg je ervoor dat de airco een stuk minder overuren moet draaien.
Door te voorkomen in plaats van te genezen, doe je zowel jezelf als de natuur een groot plezier. Niet alleen zal je energierekening lager zijn, maar ook je ecologische voetafdruk zal kleiner zijn.