Hoe werkt de politiek?

Wat doet de gemeente eigenlijk? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de gemeente? Hoe heb je als inwoner invloed? En wat doet een raadslid nu precies? Op deze vragen krijg je als deelnemer aan de cursus antwoord. Ook krijg je een training discussie voeren (debatteren) en ontmoet je lokale politici tijdens een ‘speeddate’, die vertellen over ervaringen uit de praktijk.

De cursus is voor inwoners van de gemeente Best die willen weten hoe de lokale politiek werkt en hoe zij meer invloed kunnen hebben op de lokale besluitvorming. Ook is de cursus interessant voor inwoners die erover nadenken om politiek actief te worden, maar nog niet precies weten wat de mogelijkheden zijn.

Wat, waar, hoe en wanneer?
De cursus start op woensdagavond 21 februari en bestaat uit vijf (avond)bijeenkomsten (voor de data zie hieronder). Theorie en praktische opdrachten wisselen ekaar af. Er zijn verschillende werkvormen en presentaties die worden verzorgd door lokale gastdocenten en je ontmoet lokale politici. De cursus vindt plaats in de raadzaal van de gemeente Best. ProDemos, het ‘Huis voor Democratie en Rechtsstaat’, verzorgt de cursus in samenwerking met de gemeenteraad van Best.
Er kunnen maximaal 25 tot 30 inwoners meedoen aan de cursus.

Aanmelden kan via deze website.

Programma en planning
Onderwerp van de bijeenkomstWoensdagTijd
Kennismaking en de landelijke politiek21 februari19.30-22.00 uur
De gemeente28 februari19.30-22.00 uur
De gemeenteraad6 maart19.30-22.00 uur
Debattraining20 maart19.30-22.00 uur
Financiën en bespreken raadsvergadering27 maart19.30-22.00 uur
Eerst meer weten?
Stuur dan een e-mail naar raadsgriffie@gembest.nl of bekijk de video.