Heel Nederland moet in 2050 van het aardgas af. Verwarmen van huizen en koken moet op een andere manier. De oorlog in de Oekraïne zorgt ervoor dat we, om niet afhankelijk te zijn van Rusland, ons hiervan ook steeds meer en meer bewust zijn.

In maart hebben de bewoners uit De Speelheide al een brief gehad over de visie om van aardgas af te gaan. Maar wil je meer weten? Dan is er een informatiebijeenkomst die de gemeente en het Regionaal Energieloket samen organiseren.

De wijken in Best zijn ingedeeld in vier type buurten, op basis van gezamenlijke of individuele mogelijkheden. De Speelheide-west valt onder “lange termijn, na 2030 van het aardgas af”. Dat betekent dat eventuele alternatieven voor aardgas nu niet bekend zijn. Maar dat het belangrijk is dat je zelf al start met energie besparen door te isoleren. De Speelheide-oost valt onder “eigen tempo, tussen 2022 en 2050 van het gas”. De bewoners hebben zelf de keuze wanneer ze overstappen op gasloze verwarming. Ook zij kunnen alvast starten met energiebesparende oplossingen zoals isoleren.

In het najaar komen er nog drie informatieavonden over (1) zonnepanelen, (2) isoleren, en (3) warmtepompen. Na elke informatieavond zijn er collectieve acties. Meer informatie is hierover in bv. Groeiend Best te vinden of op de website van de gemeente of van het Regionaal Energieloket en Best Duurzaam.

Wil je meedoen aan de informatieavond op 20 september, van 19.30 tot 20.30 uur? Ga dan naar site van het Regional Energieloket en meld je aan. Na aanmelding ontvang je een link via e-mail.