Hou je ook zo van je tuin? Die lange, zwoele zomeravonden waarop je kunt genieten van een gezellige barbecue met familie en vrienden. Of misschien heb je liever een romantisch moment met z’n tweeën, ontspannend met een goed boek. Of misschien ben je wel een fanatieke tuinier, omringd door prachtige bloemen, weelderig groen en een bloeiende moestuin. Wat je manier van genieten in de tuin ook is, wij hebben vijf geweldige tips om je te helpen er optimaal van te kunnen genieten.

Tip 1: Verlichting

Sfeerverlichting is een absolute must voor je tuin. Wanneer de avond valt en je nog steeds wilt genieten van de frisse buitenlucht, is het heerlijk om te kunnen ontspannen bij het juiste licht. Denk bijvoorbeeld aan een betoverend lichtsnoer dat tussen de bomen slingert of langs de schutting hangt. Dit geeft niet alleen sfeer en diepte aan je tuin, maar zorgt ook voor extra veiligheid. Je hebt altijd goed zicht op wat er om je heen gebeurt en hoeft je geen zorgen te maken over struikelen. Tegenwoordig kun je overal in de tuin verlichting aanbrengen zonder dat je een elektrische aansluiting nodig hebt. Er zijn talloze oplaadbare zonne-verlichtingsmogelijkheden verkrijgbaar. Van lichtsnoeren tot tuinfakkels en van tafellampen tot unieke ornamenten: ze schakelen automatisch in zodra het donker wordt. Overdag laden de zonnepanelen de lampen op, dus je hoeft er verder niet naar om te kijken.

Tip 2: Terrasverwarming

Er is niets vervelender dan een gezellige avond moeten afbreken omdat de temperatuur begint te dalen. Gelukkig biedt een terrasverwarmer de perfecte oplossing! Hiermee kun je langer buiten blijven zitten zonder dat iedereen rillend naar binnen hoeft te vluchten. Er zijn verschillende soorten terrasverwarmers verkrijgbaar, zoals gas-, elektrische- of Infrarood. Welk type het meest geschikt is voor jou hangt af van je persoonlijke voorkeur, de beschikbare ruimte en of er al dan niet een elektrisch aansluitpunt aanwezig is.

Een gasverwarmer zorgt niet alleen voor warmte, maar creëert ook een gezellige sfeer. Je kunt dit type verwarming overal in de tuin gebruiken, zonder gedoe met snoeren. Houd er echter rekening mee dat gasverwarmers doorgaans wat groter zijn dan andere soorten en dat je regelmatig de gasfles zult moeten vervangen.

Een elektrische terrasverwarmer daarentegen is meestal slanker van formaat en biedt vaak meerdere warmtestanden. Het enige nadeel is dat het fel licht kan geven en dat het moet worden aangesloten op het lichtnet. Net zoals de infra-rood verwarmers.

Als je op zoek bent naar de meest sfeervolle optie, dan is een vuurkorf, vuurschaal of tuinhaard met een knapperend vuurtje absoluut een aanrader. Het enige nadeel is dat het wat tijd kost om het vuur goed op gang te krijgen. Maar let een beetje op het milieu en je buren !

Kies de terrasverwarmer die het beste past bij jouw behoeften en geniet van warme, gezellige avonden in je tuin, ongeacht het weer!

Tip 3: Overkapping

Een overkapping in je tuin zorgt voor extra beschutting tegen regen en wind. Zelfs op mindere dagen kun je nog steeds genieten van de frisse buitenlucht zonder direct nat te worden. Bovendien voegt het een prachtige dimensie toe aan je tuin, waardoor er extra sfeer en gezelligheid ontstaat. Er zijn verschillende manieren om een overkapping te realiseren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een permanente houten of aluminium constructie, eventueel met glazen wanden. Maar ook met een beperkt budget kun je een fraai tuinprieel creëren met een schuifdoek. Welke vorm je ook kiest, een overkapping brengt gegarandeerd meer sfeer.

Tip 4: Schaduw en zon

In de zomer is het belangrijk om voldoende schaduwplekken te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van parasols, een pergola of schaduwdoeken. Zo kan je ook op de warmste dagen nog lekker buiten zitten. Al zijn er natuurlijk ook momenten waarop jij juist wel wilt genieten van die warme zonnestralen in jouw tuin. Zorg daarom voor voldoende ligbedden of loungesets waarop jij heerlijk kunt relaxen.

Tip 5: Op de grond: tegels, gazon, buitenkleed

Een solide basis leggen is van groot belang om volop van je tuin te kunnen genieten. Een prachtige bestrating met mooie tegels of klinkers zorgt voor een verzorgde uitstraling en maakt het gemakkelijk om bijvoorbeeld een eettafel op het terras te plaatsen. Houd je meer van groen in je tuin? Dan kun je kiezen voor graszoden die snel gelegd kunnen worden en al snel een prachtig gazon opleveren. Of ga voor een combinatie van gras, tegels en kiezels om extra variatie in je tuin te creëren. Als finishing touch kun je zelfs een buitenkleed aanschaffen om de sfeer compleet te maken.

Met deze vijf tips heb je enkele ideeën in handen om optimaal te genieten van je tuin. Zorg voor de juiste verlichting, beschutting tegen kou en regen, schaduw en zonbescherming, en een solide basis op de grond. Op die manier kun jij heerlijk tot rust komen in je eigen buitenparadijs!