Inbraakrisico is het hoogst tijdens de “donkere dagen voor kerst”. Helaas is er ieder jaar weer een piek met betrekking tot (poging)woninginbraak tijdens de donkere dagen. We willen je graag een paar tips geven om de kans op een inbraak te verkleinen. 

Vijf tips voor inbraakvrije feestdagen:

  1. Sluit ramen en deuren wanneer je weg gaat: draai de deur in het slot. Een inbreker ziet een deur die op slot is gedraaid als een extra obstakel en zal sneller kiezen voor een ander huis.
  2. Laat verlichting aan. Veel mensen brengen de feestdagen gezellig samen met anderen door, en knopen er vaak een overnachting aan vast. Dit betekent dat een huis urenlang onbeheerd achterblijft. Laat, bijvoorbeeld met een tijd- of schemerschakelaar, een lichtje branden thuis, zodat de woning er niet onbewoond uitziet.
  3. Licht buren in: laat buren weten dat je op vakantie gaat of de kerstdagen elders doorbrengt. Spreek, als dat kan, met ze af dat ze een oogje in het zeil houden. Misschien willen ze ook wel de post van de deurmat of uit de brievenbus halen, en de gordijnen ’s ochtends openen en ’s avonds sluiten zodat het huis een bewoonde indruk geeft.
  4. Leg kostbaarheden uit het zicht: een inbreker wordt hebberig van bijvoorbeeld laptops en dure smartphones en zal, als de gelegenheid zich voordoet, zeker zijn slag slaan.
  5. Doe mee aan buurtpreventie: via de WhatsApp-groep wissel je eenvoudig informatie uit over wat er in de buurt gebeurt. Bijvoorbeeld over een inbraak of iemand die zich verdacht gedraagt. Zo help je mee aan een veiligere buurt en kun je inbraken voorkomen. Ben je nog niet aangesloten bij de buurtpreventieapp van De Speelheide? Geef je dan op bij de beheerder van de app via het telefoonnummer 06-19043454. Er zijn inmiddels al 235 wijkgenoten aangesloten bij deze appgroep.

Let op: de appgroep is alleen bedoeld voor gevallen van (pogingen tot) misdrijven. Dus als ook de politie gewaarschuwd moet worden. Deze appgroep is dus niet bedoeld voor het aanbieden of vragen van spullen, het zoeken van een oppas enz. Ook horen in deze appgroep géén berichten thuis over vermiste huisdieren of vermiste voorwerpen met minder urgentie. Dit kan beter via Nextdoor of Facebook worden gedeeld.