De brandharen van de rups kunnen last veroorzaken bij mensen. Ze kunnen zorgen voor veel jeuk, prikkende ogen en geïrriteerde huid. De gemeente is daarom begonnen met het preventief bestrijden van de eikenprocessierups. Dit doen ze door het schoonmaken van de ruim 350 mezennestkasten en door het plaatsen van nieuwe vleermuiskasten door heel de gemeente.

De nestkasten hangen op locaties waar in de eiken andere, wettelijk beschermde vlindersoorten voorkomen. Deze eiken worden daarom niet bespoten met een bacteriepreparaat. Ruim 90% van mezennestkasten in Best zijn afgelopen jaar gebruikt door mezen, en die eten volop eikenprocessierupsen.

De preventieve bestrijding van de eikenprocessierups door eiken te bespuiten met een milieuvriendelijk bacteriepreparaat, start vanaf de tweede helft van april. Wanneer dit precies gebeurt, hangt onder andere af van de weersomstandigheden. Het spuiten kan ook ’s nacht gebeuren. Deze bestrijding gebeurt in de openbare ruimte op locaties waar kans is dat mensen er last van kunnen krijgen. Deze locaties zijn vooral:

  • boomrijen van eiken langs doorgaande wegen;
  • langs fietsroutes;
  • rondom sportparken;
  • rondom scholen.

Mochten in de vroege zomer dan toch nog rupsennesten verschijnen, dan worden deze nesten weggezogen.